Vulvodyni og Vaginisme

Vulvodyni er en langvarig smertetilstand rundt skjedeinngangen. Smertene oppstår ved direkte berøring, som for eksempel ved samleie, onanering eller ved bruk av tampong. Smertene beskrives forskjellig, det kan være svie, brenning, stikkende eller kløende.

 

Om vulvodyni ikke blir behandlet, kan den utvikle seg til vaginisme. Vaginisme er en uvanlig, men frustrerende lidelse som gjør det umulig for kvinner å få noe inn i skjeden. Selv om man ønsker å ha samleie, spenner skjeden så mye at det er umulig. Vaginisme er en smertefull spenningstilstand og ufrivillige sammentrekninger i bekkenbunnen.

 

Behandling for Vulvodyni retter seg mot å normalisere følsomheten i vevet i skjedeinngangen, og redusere muskelspenningene i bekkenbunnen.

 

Behandling

Det er svært viktig at den naturlige bakteriebalansen i underlivet opprettholdes. Vi anbefaler derfor å unngå hygieneprodukter som kan være irriterende – slik som sterk såpe og hårfjerningsmidler. Unngå også tettsittende og syntetiske klær.

 

Femintimate – Intimrelax

Intimrelax er et sett med 3 «staver» i mykt silikon og forskjellige størrelser, med disse kan du øve deg med og putte inn i skjeden i ditt eget tempo, noen få minutter hver dag. Begynn alltid med den minste og gå over til en større stav når du er komfortabel. Det er viktig at du føler du har kontroll og bestemmer tempoet selv. Bruk også et langvarig, silikonbasert glidemiddel – dette vil gjøre det enklere og mer behagelig å føre staven inn i skjeden.

Les mer om den her.

 

 

Bekkenbunsmuskulatur

Det finnes treningsprogrammer som hjelper deg å redusere spenningene i underlivet, samtidig som den forsterker muskulaturen. Øvelsene kan selvfølgelig gjøres på egen hånd, men det er også mulig å bli henvist av din fastlege til en fysioterapeut med spesialkompetanse på bekkenbunn.

Les mer om bekkenbunnstrening og vaginakuler her.

Close