Samtykke til sex
Det snakkes ofte om retten til selvbestemt seksualitet og samtykke. Men hva betyr egentlig det?
Samtykke til sex kan bety å utrykke et ønske om å ha sex eller delta i en seksuell aktivitet. Før du er seksuell med noen, må du vite om de også vil være med på den seksuelle aktiviteten. Det er viktig å være ærlig med din partner om hva du ønsker eller ikke ønsker å gjøre.
Å gi samtykke eller spørre om samtykke handler om å sette personlige grenser og respektere grensene til din partner – samtidig som du spør om hva de ønsker å utforske eller hva de ikke liker. Begge partnere må samtykke til sex hver gang man har samleie. Samtykke til sex kan gjøres ved at man spør om noen vil ha sex eller sier ja når noen spør, eller ved å vise det med kroppen. Det er viktig å huske på at det er kun du som kan bestemme hvem man ønsker å ha seksuelle opplevelser med, hvorfor og hvordan man vil ha seksuelle opplevelser og om og når man ønsker å være seksuelt aktiv. Dette er en rettighet alle har og dermed må man respektere både egne og andres grenser.
Uten samtykke er seksuell aktivitet (inkludert kyssing, oralsex, beføling av kjønnsorganer eller bryster, fingring, vaginal eller anal penetrering) et seksuelt overgrep.
Samtykke er
- Gitt frivillig. Samtykke er et valg du tar uten press, manipulasjon og påvirkning av alkohol og narkotika.
- Reversibel. Når som helst kan du ombestemme deg under den seksuelle aktiviteten. Likevel om du har gjort det før med samme partner eller begge er nakne i sengen.
- Informert. Du kan bare samtykke til aktiviteten når du vet hva du samtykker til. Om din partner sier at han skal bruke kondom og de ikke gjør det, er det ikke samtykke.
- Entusiastisk. Du bør bare gjøre det du vil, ikke ting din partner forventer at du skal gjøre.
- Spesifikt. Å si ja til en ting, betyr ikke at du sier ja til alt!
- Dere kan kysse og begge kan ombestemme seg når som helst
- Dere kan ha oralsex og begge kan ombestemme seg når som helst
- Dere kan ha samleie og begge kan ombestemme seg når som helst
Husk at det som er OK for noen, er kanskje ikke OK for andre mennesker. Det du hadde lyst til å gjøre med en partner er kanskje ikke noe du ønsker å gjøre med en annen og det er OK. Om din partner har gjennomført en seksuell aktivitet du ønsker å gjøre før, betyr ikke automatisk at partneren ønsker å gjøre det igjen. At du hadde lyst til å gjøre det forrige gang, betyr ikke at du har lyst til å gjøre det neste gang. Både egne og andres grenser kan endre seg – og det er helt ok!
Du kan ombestemme deg når som helst
Noen ganger kan det være vanskelig å utrykke at man angrer eller har ombestemt seg underveis i den seksuelle aktiviteten. Kanskje man tenker at siden jeg har sagt ja til en seksuell aktivitet, må jeg også til ja til neste seksuelle aktivitet. Kanskje det er vanskelig å si nei fordi det føles litt pinlig eller vanskelig når partneren ønsker mer enn deg. Da er det viktig at du selv tenker på at du har rett til å ha det bra og man har rett til å angre seg, selv under aktiviteten. Likevel om dere har startet på noe, trenger dere ikke å gjennomføre. Det er kun du som bestemmer hvor dine grenser går.
«Nei.» er en komplett setning. Man trenger ikke å forklare hvorfor man ikke vil og man skal respektere hverandres beslutning.
«Tea and Consent» er en kort video som gjør problemstillinger rundt seksuell oppmerksomhet og respekt for et nei enkelt å forstå.