Psykisk Helse

Psykisk helse handler om tilstand av velvære. Dette kan dreie seg om evnen til å håndtere daglige situasjoner som stress, eller hvordan man kan vedlikeholde forholdet til andre. Det handler også om følelsene og tankene man har. En god balanse mellom disse faktorene er viktig for den psykiske helsa.

Når man ikke er i god psykisk balanse, kan det føre til psykiske sykdommer. Det kan være flere grunner til slike lidelser: Ved fysiske sykdommer, negative sosiale forhold eller stress. Psykiske sykdommer kan også være arvelige: Som resultat av psykologiske mekanismer eller kjemiske forhold i hjernen. Personer med psykiske lidelser kan påvirkes på områder som f.eks. relasjoner og seksualitet.

Folk snakker sjelden om seksualitet i hverdagen. En bør kunne snakke med partneren sin før man søker profesjonell hjelp. Husk at på det intime området kjenner du deg selv og partneren din bedre enn andre gjør! Det er viktig at du og partneren din tar dere nok tid til å finne en god løsning på problemet deres.

 

Close-up of young sexy couple in ecstasy

Hvor ble det av kjærlighetens gnist?

For å skape en ny gnist i et forhold, må man ofte prøve noe nytt og annerledes. Ofte kjenner partnerne hverandre så godt at det som før var spennende, etter hvert oppleves som noe helt ordinært. Følelser som var sterke i starten av et forhold, blir svakere etterhvert.

 

“Hvis man erfarer en hendelse
flere ganger, blir hendelsen
automatisert.”

 

Det vil si; det man gjør ofte, skaper ikke nye erfaringer, men man kan oppleve en mestring av aktiviteten. Det påvirker forholdet om man gjøre det samme hele tiden. Sexlivet kan oppleves som ensformig hvis man ikke prøver noe nytt.

Kunsten å elske

Man bør ta seg tid til å prate sammen. I samtalen kan man finne ut hva som bør endres eller introduseres for å piffe opp forholdet. Man må være utforskende og nysgjerrig på hverandre. Selv om man kjenner partneren sin veldig godt, er det lurt å aldri ta ting for gitt. Personlige behov og lyst kan forandre seg med tiden. Det er viktig å være leken og utforskende, fordi det kan gi en gnist og seksuell lyst i et forhold. Andre muligheter er å prøve ulike hjelpemidler, som sexleketøy, eller prøve nye sexstillinger for å skape variasjon i samleiet. Samtidig er det viktig å forstå og respektere hverandres grenser når det gjelder sex.

 

Couple relaxing in jacuzzi of spa center

Initiativet

Begge må være engasjerte og ta ansvar for forholdet. Å ta initiativ i forholdet er svært positivt. Å føle seg ønsket er et viktig behov for de fleste. Derfor må man ikke alltid vente på at den andre skal starte. Sexlysten er ikke alltid tilstede hos begge parter samtidig. Man må derfor respektere at den ene parten ikke alltid har lyst. Samtidig må man også respektere den parten som har lyst. Sex trenger ikke alltid å være penetrering, men også beføling, oralsex og onani.

Close