Underliv Menn

Å kjenne kroppen sin bidrar til mye seksuell glede, velvære og seksuell helse.

Utseende og størrelse på penis varier fra person til person. Mange har en helt rett penis, noen er bøyd til sidene eller oppover/nedover. En stiv penis er i gjennomsnittet 12 – 15 cm lang. Noen har lengre penis og noen har kortere. Noen kan også ha bredere, mens andre har tynnere penis. En slapp penis sier ikke noe om hvordan den blir når den er stiv.

Ofte sammenligner man penisen sin med det man ser på film og på internett og lurer på om penisen din er stor nok. Man må huske at dette er en liten gruppe mennesker og er ikke representanter for det som er vanlig. Det er mange som reklamerer for spesielle kremer, medisiner og operasjoner for å få større penis – men ingenting har dokumentert permanent effekt.

Her kan du lese om penispumper.

Penis

En penis består av tre «rom» eller deler som inneholder svamplegemer, blodårer og urinrør. Rundt disse svamplegemene er det en sterk bindevevshinne som bestemmer både størrelse og form på penis. Svamplegemene går igjennom pungen og rundt endetarmen, de er festet i muskler i lysken og rundt endetarmen. Disse svamplegemene er myke når penis er slapp, men når man blir opphisset fylles disse svamplegemene med blod og skaper en ereksjon.

Under forhuden og bak penishodet er det en liten streng. Denne kan noen gang ryke under sex med mye friksjon og kan blø – men dette er ikke farlig. Gi den tid og vent med å onanere eller ha sex til den har grodd. Om man opplever mye plager i etterkant eller har en kortere streng som gir ubehag under sex og onanering kan man snakke med en lege og operere strengen.

Penishodet har tynnere hud enn resten av kroppen. Huden ligner mer på slimhinnehud som man finner for eksempel i munnen. Denne har en viktig funksjon: den tynne huden holder penishodet fuktig ved hjelp av mange små kjertler som slipper ut en væske. Denne væsken bidrar til at huden på penishodet og penis ikke tørker. Om man ikke vasker bort denne væsken ofte, vil det dannes smegma og dette kan lukte sterkt.

Mange menn kan oppleve at det dukker opp mange små nupper i en krans. Mange menn er urolige for at dette skal være en form for kjønnssykdom – men dette er veldig vanlig. Disse små talgkjertlene (spicula glandis) bidrar til fuktighet på penishodet slik at huden ikke tørker ut.

Forhud

Menn er født med forhud, hud som ligger over penishodet og gjør at følsomheten bevares og beskytter huden på penishodet. Denne huden trekkes tilbake ved ereksjon, og man kan trekke huden frem og tilbake for å onanere.

Hygiene

Unngå bruk av såpe og bruk kun vann til å vaske penishodet. Om man bruker for mye såpe over lang tid kan dette gi irritasjon og soppinfeksjon. Mange bruker intimsåpe da intimsåpe er spesiallaget for underlivet – men dette er ikke nødvendig.

Omskjæring

Omskjæring er når man fjerner forhuden. Det er ikke noe mindre hygienisk å ha forhud enn å fjerne den. Enkelte menn får ikke trukket tilbake forhuden fordi den er for trang, og kan oppleve smerter og plager. Om man plages med trang forhud, kan din fastlege eller helsestasjon gi deg resept på en hydrokortisonkrem som vil gjøre forhuden mer tøyelig. Om plagene fortsatt er der etter bruk, kan man snitte opp forhuden eller bli omskjæret hos en spesialist.

Pungen

Pungen henger under penis og inneholder to testikler. Disse produserer kjønnshormonet testosteron og sædceller. Testiklene føles faste og ovale i pungen, bak på toppen av testiklene

Close