Herpes

Herpes i underlivet

Genital herpes er et virus du ikke kan bli kvitt, men i lange perioder er du symptomfri. Kun noen få vil ha jevnlige utbrudd over en periode (men dette kan forebygges og bedres med antivirale medikamenter.) Selv uten behandling vil utbruddene bli færre og forsvinne hos de fleste.

Genital herpes er en betennelse som kommer av et herpes simplex-virus. Det finnes to typer herpes simplex-virus. Herpes simplex-1 forårsaker ofte forkjølelsessår på leppene og rundt munnen. Herpes simplex-2 er den mest vanlige årsaken til underlivsherpes.

Sjansen for å bli smittet er størst om din seksualpartner har et utbrudd av herpes. Du kan allikevel få genital herpes fra en seksualpartner før de vet at de har viruset og når de ikke har synlige symptomer. Smitten kan også oppstå etter oralsex med noen som har eller tidligere har hatt forkjølelsessår (utbrudd av blemmer på lepper og rundt munn.)

 

“Om du blir smittet av herpes i et fast
forhold, betyr ikke det nødvendigvis at din
partner har vært utro. En av dere kan ha
vært smittet tidligere og i lang tid uten
å ha hatt symptomer.”

 

Genital herpes er svært vanlig og alle som er seksuelt aktive kan få dette. Likevel er det ikke uvanlig å ha følelsesmessige reaksjoner når du er smittet av herpes. Tristhet, sinne og skam er vanlig. Snakk med legen din om dette, da det er mulig å få hjelp.

 

Symptomer

Symptomene på herpes varierer fra individ til individ, mange personer med genital herpes har ingen symptomer – mens andre får smertefulle sår og blemmer i intime områder. Ved førstegangsutbrudd vil alltid symptomene være verst, eventuelle senere utbrudd vil være mildere enn de første.

  • Kløe, smerte eller brenning rundt kjønnsorgan.
  • Smertefulle blemmer og sår rundt kjønnsorgan.
  • Smertefulle blemmer og sår rundt lår eller baken.
  • Kløende, røde flekker eller sprekker i og rundt kjønnsorgan.
  • Vonde lymfeknuter i lysken.
  • Vanskeligheter med vannlating.
  • Lett feber eller hodepine ved første utbrudd.

Behandling

Medisiner fjerner ikke herpesviruset, men vil bidra med å holde viruset under kontroll. Medisiner vil begrense symptomene, gi raskere bedring av symptomer og redusere antall utbrudd.

Antivirale medikamenter er den viktigste behandlingen av genital herpes. Ackilovir og valaciklovir er de mest utbredde medikamentene i Norge.

Dersom du har flere utbrudd, kan du ta antivirale medikamenter med en gang du merker utbruddet. Dette vil bidra til at symptomene forsvinner raskere.

Disse antivirale medikamentene kan gi bivirkninger som hodepine og generell sykdomsfølelse, men disse er vanligvis milde og vil ikke hindre behandlingen.

 

Forebygging

Når du har begynnende utbrudd eller utbrudd av herpes, fraråder vi sex med frisk partner – det er nettopp i denne perioden at det er størst risiko for å smitte andre. Menn som bruker kondomer har mindre sannsynlighet for å smitte sin partner – likevel beskytter ikke kondomer partneren din fullstendig.

Close