Klamydia

Klamydia er en seksuell overførbar sykdom.

 

Klamydia er en infeksjon i kjønnsorganene forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis. Denne infeksjonen kan forekomme i urinrør, livmor og eggledere hos kvinner, og urinrør og bitestikkel hos menn.

Klamydia smitter ved samleie; ved kontakt mellom slimhinner på kjønnsorganer eller i endetarmen. Infeksjonen kan også overføres gjennom munnsex.

“Klamydia er mest utbredt hos
unge under 25 år.”

 

Symptomer

Symptomer på Klamydia oppstår rundt 5-14 dager etter smittetidspunktet, men i 60-80% av tilfellene vil ikke bæreren merke symptomer.

Symptomer hos menn:

  • Utflod fra penis
  • Hyppig vannlating
  • Brenning og kløe rundt genitaliene
  • Svie ved vannlating

Symptomer hos kvinner:

  • Utflod fra skjeden
  • Småblødning mellom menstruasjoner
  • Smerter ved vannlating
  • Smerter i nedre del av magen

Komplikasjoner ved klamydia

Klamydia kan føre til betennelse i sædledere og i testiklene hos menn. Enkelte menn vil også få en smertefull hevelse i pungen av ubehandlet klamydia, samt nedsatt allmenntilstand og feber.

Ubehandlet klamydia kan føre til bekkeninfeksjon hos kvinner. Denne infeksjonen kan gi helt eller delvis tette eggledere og kan føre til at kvinnen får problemer med å bli gravid. Risikoen for å bli gravid utenfor livmoren er større.

Behandling

Klamydia behandles med antibiotika. Det er viktig at du venter i minst 2 uker etter endt behandling før du har ubeskyttet samleie.

Hvor kan du teste deg?

Testing av kjønnssykdommer er alltid gratis, inkludert klamydia. Du kan teste deg på helsestasjoner, studenthelsetjeneste eller fastlegen uten å betale egenandel.

Forebygging

Kondomer er det eneste som beskytter mot klamydia, med forbehold om at den blir brukt riktig.

Om du har testet positivt for klamydia, må dine seksualpartnere de siste månedene også bli testet for kjønnssykdommen. Du vil oppgi navn på dine partnere, og legen/helsestasjonen vil ta kontakt. Dette er anonymt og du vil ikke bli oppgitt som mulig smittekilde.

Close