Endometriose

Endometriose

Hva er endometriose?

Endometriose er kort fortalt en smertefull tilstand der vev i kroppen som oppfører seg som endometrium (slimhinnen i livmoren) finnes andre plasser i kroppen hvor det ikke skal være. Endometriose kan danne seg på innsiden av eggleder, på eggstokkene, bukhinnen, tarmer eller urinblærer. Det er svært sjeldent at endometriose dannes på andre steder enn bekkenet, men det kan forekomme. Endometriose påvirker rundt en av ti kvinner i reproduktiv alder og er derfor en svært vanlig kvinnesykdom.

Visse faktorer påvirker sjansen din for å utvikle endometriose. For eksempel en historikk med endometriose i kvinnelige slektninger som mor, tante eller søster.
Endometriose kan ha ingen symptomer og oppdages helt tilfeldig, mens andre kvinner har kraftige symptomer.

Hvordan oppdages det?

Den eneste måten legen med sikkerhet kan si at du har diagnosen endometriose er ved hjelp av laparoskopi/kikkhullskirurgi. En laparoskopi er et kirurgisk inngrep hvor legen danner et snitt i buken og fører et instrument med kamera inn, slik at strukturen i bekkenet kan ses. En laparoskopi gir også muligheter for å behandle sykdommen når legen utfører inngrepet.

I noen tilfeller kan også endometriose vises via ultralyd hos gynekologen.

 

Symptomer

De vanligste symptomene på endometriose er menstruasjonssmerter og vansker med å bli gravid. Smertene er ofte lokalisert i bekkenhulen, helt nederst i magen, og kan variere fra en svak murrende smerte til svært kraftige smerter. Noen har smerter hele tiden, mens andre får kun smerter på spesielle tidspunkter som for eksempel under menstruasjon, under samleie eller ved avføring.

 

  • Ufrivillig barnløshet og vansker med å bli gravid kan være et problem. Tre til fire av ti kvinner med endometriose har problemer med å bli gravide.
  • Menstruasjonssmerter er svært vanlig. Smerten kommer noen dager før menstruasjonen og forverres ved kraftige blødninger. Endometriose kan forverre menstruasjonssmerter.
  • Noen kan føle seg sliten og uvel, ha problemer med å sove eller slite med utmattelse som gjør det vanskelig å fungere i det daglige liv.
  • Smerter under samleie, spesielt ved dype støt og smerter som vedvarer noe tid etter samleie.
  • Smerter ved avføring eller vannlating er vanlig ved endometriose i tarm eller urinleder. Også hyppig vannlating.
  • Dersom du gjenkjenner symptomene og mistenker at du har det, bør du bestille time hos lege eller gynekolog for å finne ut mer.
Behandling av endometriose

Endometriose er dessverre en kronisk tilstand og vedvarer i lang tid. Men frykt ikke, det er måter å håndtere det på slik at du kan leve livet ditt.
Behandlingen forsøkes først med smertestillende og hormoner slik som p-piller, dette kan gjøres av fastlegen. Om behandlingen ikke når frem, vil videre behandling skje med et samarbeid mellom gynekolog og allmennlege.

Hormonbehandling har til hensikt å stanse menstruasjonsblødningen og dermed også aktiviteten i endometriosen.

Hos noen kvinner er det nødvendig med en operasjon for å fjerne forandringene igjennom en laparoskopi. Dette er aktuelt ved alvorlige plager eller når forandringene sitter dypt i for eksempel tarmvegg eller urinblære. Endometriose og plagene kan komme tilbake etter gjennomført operasjon, men dette varierer fra person til person. Legen kan anbefale å bruke hormonbehandling etter operasjon.

Close