Kondomer

Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot både graviditet og kjønnssykdommer.

 

Kondom bør brukes ved vaginal sex, oralsex og analsex.

Gratis kondomer får du hos helsesøster eller helsestasjoner, men kan også bestilles hos Erotikk1.

Åpne kondompakken forsiktig. Folien på kondompakker er laget slik at den lett lar seg åpne ved å rive forsiktig over. Pass på å ikke skade kondomet med en skarp negl, smykker eller lignende. Aldri klipp pakken åpen med en saks eller riv med tennene, sjansen er liten – men man kan skade kondomet.

Kondomet skal på før samleiet begynner, og være på under hele samleiet. Ikke vent med å sette på kondomet til rett før utløsning, da dette ikke beskytter mot kjønnssykdommer og heller ikke beskytter mot graviditet. Det er enkelte som påstår at de ikke kjenner noe med kondom, men det finnes ekstra tynne kondomer til slike tilfeller.

Sett det sammenrullede kondomet på tuppen av penishodet og rull det helt ned til penisroten. Det spiller ikke så mye rolle om penis er helt stiv, eller om forhuden er trukket tilbake eller ikke. Det viktigste er at kondomet er på og du gjør det du liker best.

Bruk av glidemidler med kondom

Man kan godt bruke glidemidler med kondom, både vannbaserte og silikonbaserte. Unngå å bruke oljebaserte glidemidler og husholdningsartikler – da dette vil ødelegge kondomet. Olje skal man dessuten ikke bruke i intime områder da dette vil forstyrre PH-verdiene og føre til infeksjoner over tid.

Om man er usikker på om man kan bruke diverse kremer (for eksempel orgasmekremer, delay-gels og lignende) les alltid pakningen.

 

“Er det brukt noen form
for medikament i skjede eller penis,
bør lege eller apotek spørres
om det kan skade kondomer.”

 

 

Etter utløsning er det viktig at penis trekkes ut slik at sæden ikke renner ut langs kanten av kondomet. Slå en knute på kondomet, eventuelt pakk det inn i litt dopapir, og kast det i søppelbøtten. Aldri spyl kondomet ned i do.

 

Hva gjør du om kondomet går i stykker?

Om man er tørr i skjeden, eller veldig uheldig, kan kondomet gå i stykker. Bruk alltid nødprevensjon om dette er tilfellet, helst samme dag eller neste døgn. Nødprevensjon får man tak i på apotek eller hos kiosker. Dette er kun en nødløsning, og skal ikke erstatte bruken av vanlig prevensjon.

 

Kondomer er engangsbruk

Bruk aldri kondomer flere ganger. Disse er alltid engangsbruk da det er risikabelt å bruke det om igjen.

 

 

Close